M/S Stråssa – Vrak

Historia

M/S Stråssa var ett av Grängesbergsbolagets första dieselmotorfartyg, byggt 1921 vid Götaverken. Det fick namnet Stråssa efter gruvfältet i Bergslagen och fartyget sattes i malmfart, mestadels till Amerika. Stråssas befälhavare var kapten Åhgren tills han blev tvungen att överge henne i Narvik. Stråssa var på väg till Amerika med en malmlast från Narvik den 8 maj 1940, när kylmaskinen ombord gick sönder, så istället för att riskera att maten ombord skulle bli förstörd i värmen beslöt man sig för att vända tillbaka till Narvik och reparera kylmaskinen. På vägen in mötte man de tyska jagarna på väg att ockupera Norge och Stråssa beordrades att återvända till Narvik och ankra i hamnen.
Där kvarhölls sedan fartyget av tyskarna. Här utsattes Stråssa för granateld och flyganfall under striderna om Narvik. Besättningen tvingades därmed att lämna fartyget. Stråssa överlevde dock slaget, men den 11 maj hörde man en kraftig explosion från Stråssas förskepp och såg en svart röksky ovanför henne, därefter sjönk hon på ca tio minuter. Dagen före detonationen uppgavs det att man sett tyskar köra en roddbåt på bil mot den plats där Stråssa låg. Det sades även att man på natten hört årtag från samma vik. Sjöförklaringen antog därmed att Stråssa sjunkit till följd av en explosion från en sprängladdning placerad inombords. Besättningen återkom så småningom till Sverige och gick till sjöss igen med andra fartyg.

Dykningen

Stråssa står på ett bottendjup av ca 26m, men sticker upp ända till 14 meter. Efter kriget så sprängde och drog man av bryggan med en vajer, för att den inte skulle utgöra en fara för sjöfarten. Bryggan och masterna stack upp ovanförytan. Sevärdheterna på vraket är många. Man kan simma igenom de fina svalgångarna på sidorna av bryggan och maskinrummet, man kan även simma in vid maskinrummet och se de två stora dieselmotorerna sticka upp. Har man rätt utbildning går det att simma in i verkstan bakom maskin, där pelarborrar och svarvar m.m. står kvar. Man kan även simma från för till akter hela vägen inuti vraket. Även kapten Åhgrens badkar går att hitta och beskåda. Det växer mycket olika växter på vraket, och fiskar simmar omkring både i och utanför vraket. Vraket är lämpligt för nästan alla nivåer av dykare.

Bygget på vraket M/S Stråssa - Narvik
Bygget på Vraket M/S Stråssa. Divenarvik bekväm Vrakdykning Narvik. Fotocredit: Marcus Gimbergsson @marcus_gimbersson

Fakta

Byggd 1921 av Ab Götaverken, Göteborg. Varvsnummer. 356.

  • Djup: 14-26 meter
  • Medeldjup: 18-22 meter
  • Längd: 119.99 meter
  • Bredd: 16.27 meter
  • Vikt: 8340 ton
  • Maskin: 2st 6-cyl, Götaverken dieslar
  • Effekt: 2600 hk
  • Maxfart: 11,0 knop