Martha Heinrich Fisser – Vrak

Historia

Martha Heinrich Fisser var en tysk ångare och byggdes 1911 i Tyskland.  Under slaget om Narvik låg hon för ankar i hamnen och träffades av en torped den 10 april.

reservpropellern på vraket av Martha Heinrich Fisser - Narvik
Dykare studerar reservpropellern på vraket efter Marta Henrich Fisser – Narvik. Fotocredit: Simon Kenttä @Diving_Dr

Dykningen

Martha ligger på 28 meters bottendjup precis brevid Stråssa. Man har dragit en lina mellan Stråssas och Marthas akter, och för att komma till vraket måste man gå ner på Stråssa och sen simma nästan ända till aktern på Stråssa. Där går linan över till Martha, en simtur på ca 20-25 meter. På samma vis som på alla lastfartyg i Narviks hamn, har man även här tagit bort överbyggnaderna, men det finns massor att se ändå.

I aktern kan man se den stora fyrbladiga reservpropellern, där den ligger fastbultad på det inrasade däcket. Maskinrummet är juvelen på vraket med den stora ångmaskinen för de utbildade pentreringssugna.

Viktigt att tänka på på detta dyk är att ha koll på tid och framförallt gasförrådet i din flaska, då tillbaka simmet är samma väg som du kom dit. Martha har ingen vrakboj, då hon ligger för nära leden där de stora moderna malmfartygen kommer in och vänder.

Liksom Stråssa är hon övervuxen med växter och djurlivet är rikt.

Fakta

Byggd 1911 i Tyskland.

  • Längd: 118.2 meter
  • Bredd: 15.9 meter
  • Djup: 28 meter