Orp Grom – Vrak

ORP Grom var ett polskt jaktfartyg som slogs på Storbritanniens sida under andra världskriget. Fartyget tjänstgjorde i flera betydelsefulla sjöstrider och spelade en viktig roll i kampen mot Nazityskland.

ORP Grom byggdes i Storbritannien och sjösattes 1936. Fartyget var 114 meter långt, hade en topphastighet på 36 knop och kunde bemannas av upp till 175 sjömän. Dess beväpning bestod av sex 4,7-tums kanoner, sex 40 mm luftvärnskanoner, sex 20 mm luftvärnskanoner och sex torpedtuber.

Kanonerna på vraket Orp Grom - Narvik

Efter Tysklands invasion av Polen 1939 flydde ORP Grom till Storbritannien, där det togs i bruk av Royal Navy och utrustades med modernare vapen och sensorer. Under andra världskriget deltog ORP Grom i flera viktiga strider, inklusive konvojskydd, operationer mot tyska slagskepp och flyganfall mot tyska hamnar.

Dessvärre led ORP Grom ett tragiskt öde när det sänktes av en tysk ubåt under en operation utanför norska kusten i maj 1940. Av besättningen på 316 överlevde endast 84. ORP Groms heroiska insatser och tragiska förlust kommer alltid att finnas i minnet som ett viktigt bidrag till den allierade kampen mot Nazityskland.

Dyk vraket Orp Grom med oss på Divenarvik.